24 d’ag. 2008

Soy Leyenda (Richard Matherson)

Es tracta d'un breu però intens relat en què un home, Robert Neville, viu assatjat per tot de vampirs que cada nit van a casa seva per intentar capturar-lo, i ell posa tots els medis que té a la seva mà per intentar impedir-ho, en una casa on fins fa uns mesos no era l'única persona viva.

Així comença Soy Leyenda, una novel·la fosca i crua que pocs elements en comú té amb la pel·lícula del mateix títol protagonitzada per Will Smith i estrenada el 2007 que, de fet, no és la primera adaptació de la novel·la a passar per la gran pantalla.

Bàsicament, les semblances entre llibre i pel·lícula es resumeixen amb el nom del protagonista i que, suposadament, és l'únic ésser humà viu que queda al món. No obstant, l'any passat ja vaig veure la pel·lícula i em va agradar força; a banda d'un parell de petites incongruències trobo que està prou bé i Will Smith fa, com sempre, un bon paper. Un cop llegida la novel·la simplement apuntaria que son dues històries que ténen els punts en comú que ja he comentat, però que per la resta són totalment independents i s'haurien de considerar així.

Pel que fa a la novel·la, crec que Richard Matheson va fer un canvi de perspectiva dins històries de vampirs, o potser un homenatge al propi gènere, traient elements clàssics dels contes gòtics de terror, com els catells amb catacombes ocultes i les verges innocents assatjades i substituïnt-los per un món postapocalíptic on només queda un humà que sobreviu combatent-los, en una mena de conte que parla sobretot de la soledat i els límits de la bogeria.

El que m'ha agradat de la narració, és que exposa de manera crua i sense floritures literàries com és la vida de Neville dins les circumstàncies en què es troba, la seva lluita interna entre el qui vol vèncer i el qui es vol deixar vèncer i l'ansietat que li provoca arribar al punt de no saber diferenciar entre les al·lucinacions i la realitat, alhora que parla de la seva rutina per a combatre els vampirs, construïnt un conte macabre i bastant psicològic, on no hi falten elements del terror gòtic, com no podria ser d'altra manera, i deixant-nos amb la incertesa de si sobreviurà fins gairebé al final de la història i amb la sensació que, probablement, en les mateixes circumstàncies nosaltres no hauriem sobreviscut.

Així doncs, em sembla que és un llibre interesant tant per qui hagi vist la pel·lícula com qui no, ja que té un enfoc molt diferent al film i té una profunditat psicològica a la que potser els guionistes de cinema no van saber arribar en alguns moments. A més, crec que és una història de terror diferent que val la pena conèixer.

Títol: Soy leyenda
Autor: Richard Matherson
Ed.: Minotauro
ISBN: 84-450-7433-4