26 de febr. 2012

Les vides possibles de Mr. Nobody (Pel·lícula)

Comencem gairebé un segle en el futur. Una persona fa preguntes a un ancià sobre qui és. Aquest ha perdut la memòria i no ho recorda: L'anomenen Mr. Nobody (Mister Ningú). A partir d'aquí comencem a veure escenes del passat. Però resulta que no només n'hi ha un.

Si hagués de definir-la en una paraula ho tindria ben fàcil: Desconcertant. De principi a final. És una d'aquelles pel·lícules que no comences a entendre fins que n'has vist la meitat. I, al final, resulta que no es ben bé com et pensaves. Hom pot pensar que s'ha creat unes expectatives no complertes amb l'argument. Es possible...

Si haig d'utilitzar una segona paraula, és hipnòtica. La fotografia és un dels punts forts de la pel·lícula. No és clau per a entendre la història, però potser és l'única via per acceptar de sotmetre's al desconcert permanent, esperant que el nus es desfaci en algun moment. Parlo d'escenes majoritàriament sense efectes especials, però que afavoreixen aquesta atmosfera de misteri i en alguns casos son realment captivadores. Fan que la història ens atrapi.

També és hipnòtica per la trama, això si passem dels 15 minuts inicials sense pedre-hi l'interès. Un cop superat el desconcert i ens deixem atrapar, podem començar a intentar llegir el missatge de fons, si és que n'hi ha. El que sí es pot dir és que no és una pel·lícula per veure després d'un bon dinar: Podríem caure en l'error que els 5 minuts que hem passat dormint són la causa que no entenem res del que veiem: Cada instant de la pel·lícula, anem lligant caps de la història, encara que la història pròpiament dita, no la començarem a entendre fins al final.


El final pot agradar o no. Si hagués sigut el que m'esperava, la veritat és que m'hauria agradat molt més. No va d'amor, i no la classificaria de romàntica, tot i que en el fons hi gira al voltant tota l'estona. Si dit tot això, encara creus que et pot agradar, creu-me que no et deixarà indiferent.

Per acabar, un petit "spoiler" en forma de pregunta:
En quin moment de la vida està el protagonista, el passat, o el futur?