17 d’ag. 2008

El Médico (Noah Gordon)

La veritat és que no sé com començar a explicar les sensacions que m'ha deixat aquest llibre, que són moltes. Potser dir que més que un llibre és una gran obra, imprescindible per a qui agradi tant els llibres d'aventures com les novel·les històriques, per molt que Noah Gordon ja indica que alguns elements són ficticis.

El Médico narra les aventures i desventures de Rob J. Cole, un fill de fuster, amb els inicis situats al Londres del segle XI, i com d'un fet sorprenent que primerament no entén, en derivarà amb el temps una necessitat de coneixements que el durà a viatjar molt lluny de la seva terra, superant moltíssimes dificultats i vicissituds per a poder aconseguir el somni de ser metge. Mentre tot això succeeix, se'ns van introduïnt molts detalls i elements de com era la vida en aquells temps, i a través dels ulls de Rob J., ens n'adonem que, com resa el subtítol del llibre, la seva aventura esdevé una gran odissea.

Una de les grans qualitats d'aquest llibre és que Noah aconsegueix parlar de molts temes relacionats amb la història de Rob J. i relacionats amb l'època i entreveure'n d'altres. Entre d'altres coses, s'hi parla molt de la relació entre cultures, i especialment s'entren en detalls de la vida dels Jueus de l'època, aquesta cultura que alguns -com jo mateix- ens és tan desconeguda, i s'hi apunten algunes claus per entendre perquè pot semblar que passen tant desapercebuts a les nostres contrades. En aquest sentit també s'hi parla força de l'Islam, amb el context de la ciutat d'Isfahán, i s'hi dóna una perspectiva del món Musulmà una mica negativa, potser ajudada pel que ja era la duresa de la vida en aquells temps a qualsevol lloc.

De la mà del protagonista, també veiem les limitacions de la ciència de l'època i les enormes dificultats per a entrar en el món de la medicina. Hi apareixen personatges històrics com Ibn Sina (o Avicena) i s'hi descriuen ubicacions com la mítica Constantinopla, que tots en un moment o altre hem llegit als llibres d'història. Tot plegat contribueix a la immersió del lector en una època fosca en molts sentits, on sobreviure era en sí mateix un repte i el coneixement científic poc menys que la cerca d'un tresor. Tot això, mentre empatitzem amb un Rob J. Cole que des de la infància i al llarg de les seves vivències haurà de superar moltes dificultats, les quals enduriran el seu caràcter i l'impulsaran per la cerca dels seus somnis.

Per aquests i altres motius crec que és un llibre dels que tothom hauria de llegir algun dia. Potser no m'ha enganxat tant com ho han fet d'altres (de fet diria que hi va ajudar força que em quedés sense ell durant un mes quan anava just per la meitat) però es tracta d'una història molt profunda i detallada, i alhora molt entretinguda, que crec que plastifica molt bé les imatges de l'època i les escenes del gran viatge de Rob J. Cole, i el camí que segueix en el moment en què ha de decidir entre allò que ha de fer i allò que realment anhela.

El llibre

Títol: El Médico
Autor: Noah Gordon
ISBN: 8466616381
Ed.: Ediciones B